Presa

05.10.2012 – La limita dintre sport și artă…

de ArenaSport la 5 septembrie 2012

Nu e usor sa contactezi cu Zvetlana Zotina deoarece petrece o mare parte a timpului in academia care-i poarta numele ori in alte locuri transmitand mai departe pasiunea ei pentru dans.

Scoala de balet Svetlana Zotina reprezinta materializarea visului acestei doamne care a inceput cariera in balet la varsta de 5 ani.

Profesor Doctor, Maestru de Balet si artista emerita a baletului Rus precum si coregrafa de balet clasic si dans caracter, Zvetlana Zotina incepe studiul baletului de performanta la Teatrul de Opera si Balet in Kuibisev (Samara), apoi termina cu succes liceul de coregrafie din Voronej si Academia de Dans RATI din Moscova unde devine Maestru de Balet.

Timp de 15 ani a fost solista ansamblului de balet si dans caracter Marii –El din Rusia iar in 1989 organizeaza trupa de balet si dans modern “Mirou”.

Cariera profesionala in Romania incepe in anul 1993 ca Maestru de Balet la scoala Ambasadei Ruse din Bucuresti urmand apoi numeroase colaborari cu diferite companii in calitate de coregraf si profesor de balet: Compania Passe-Partout Dan Puric, trupele Teatrului National, Facultatea Hyperion sectia Actorie, complexul scolar Lauder Reut, fundatia Parada-Agora-Laluna si liceul de coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti.

In anul 2010 infiinteaza “Scoala de balet Svetlana Zotina “avand convingerea ca toti copiii pot invata sa danseze” si in 2011 castiga premiile I si II cu clasele  I-a si a-II-a la Concursul “European Romania-Open” Croatia.

 

ArenaSport: Iti multumim pentru acceptarea acestui interviu. Pentru inceput te rog sa ne spui cine te-a indrumat catre balet?
Svetlana Zotina: Am citit o carte despre marea balerina a Rusiei- Galina Ulanova-si am vrut sa fiu la fel ca ea.

ArenaSportCu ce amintiri ai ramas din epoca ta de balerina?
Svetlana Zotina: Baletul este si a fost totul pentru mine! Intram in sala de balet la ora 6.00 si plecam la ora 23.00. Nu simteam oboseala deloc. Doar fericirea!

ArenaSport:  Daca ar fi sa numesti o persoana care te-a inspirat pe parcursul carierei tale cine ar fi aceasta?
Svetlana Zotina: Prima mea profesoara de balet -prima ballerina Tamara Vasilievna Bistritcaia , Svetlana Dmitrievna Rasset- Rusia ,Teatrul de Opera si Balet numit V.V.Kuibisev.

ArenaSport: Crezi ca exista diferente intre felul de a preda baletul in Rusia si in Romania?
Svetlana Zotina: Între toate şcolile există şi puncte comune şi diferenţe. Sunt parametri, principii, exerciţii, etc. care stau la baza majorităţii şcolilor de coregrafie. Ceea ce difera mai mult este însă metoda de predare. Capacitatea pedagogică a profesorului de a se face înţeles de către elev, de a aduce la lumină tot ce are mai bun elevul, de a şti să îl încurajeze sau să fie sever atunci când trebuie, predarea corectă, eficace şi eficientă sunt toate elemente esenţiale.

ArenaSport: Ce are la baza baletul clasic si care este diferenta dintre acesta si cel contemporan?
Svetlana Zotina: Baletul (franceză balet, de la italian Ballo – Dans) – este un fel de arta dramatica, de performanță, al cărui conținut este încorporat în imagini muzicale și coregrafice.
Principalele tipuri de dans în balet sunt dansul clasic si dansul de caracter. Un rol important este jucat aici de pantomima prin care actorii transmit un sentiment si „vorbesc” între ei ceea ce se întâmplă.
În baletul modern se utilizeaza pe scară largă elemente din gimnastica și acrobație.
Dansul modern – este o direcție pe care a luat-o arta dansului la începutul secolului XX, ca urmare a dorintei de a evita reglementările stricte pe care le impunea baletul si de a favoriza libertatea  coregrafiilor creative. Interesul fondatorilor acestui stil nu este de a promova o tehnică nouă sau o coregrafie de dans, ci o filosofie speciala, care sa poata schimba vieți.
Baletul necesită persistența și rezistența oricarei persoane care il practica indiferent daca este clasic sau contemporan.

ArenaSport: Pe care il preferati?
Svetlana Zotina: Baletul clasic

ArenaSport: Aparte de dans ce alte activitati sunt necesare pentru o buna dezvoltare artistica a copiilor?
Svetlana Zotina: Gimnastica la sol, exercitii pentru deschidere (mobilitate), ritm, arta actorilor, dans de caracter si pantonima.

ArenaSport: Baletul este o linie fina ce separa sportul si arta. Ce latura va place cel mai mult?
Svetlana Zotina: Sportul este putere si curaj. Baletul este eleganta, romanticism, frumusete, poveste, si costume deosebite etc.  Baletul este viata!

ArenaSport: Care sunt beneficiile practicarii dansului si ce valori inculca baletul copiilor?
Svetlana Zotina: În primul rând copilul dobândește prin balet perseverenta, dăruire si răbdare. În al doilea rând dobandeste o pozitie fizica corecta a corpului  si un  mers  frumos si nu in ultimul rand invata secretele istoriei baletului.

ArenaSport: Inca mai exista prejudecati in ceea ce priveste practicarea baletului de catre baieti/tineri?
Svetlana Zotina: Eu cred că clasele de balet pentru băieți sunt echivalentul practicarii oricarui alt sport. Chiar as spune mai mult ca virtuozitatea in salturi si piruete  o au doar bărbații adevărați.

ArenaSport: Trebuie ca lumea sa inteleaga ca nu exista limite pentru a practica balet?
Svetlana Zotina: Daca ne referim la baletul de performanta-pentru acest aspect exista limita de varsta si conditii fizice! Dar pentru balet la nivel de amatori si pentru mentinere fizica nu exista limite!

ArenaSport: Ce le-ai spune acelor persoane care se considera “neindemanatici” cand vine vorba de dans?
Svetlana Zotina: A învăța să danseze nu este niciodată prea târziu.

ArenaSport: Ce ofera in acest moment scoala de balet Svetlana Zotina?
Svetlana Zotina: Cursuri de arta coregrafica, de arta actorului, de educatie muzicala si de limbi straine. As mentiona aici ca toate aceste cursuri precum si participarea la concursuri, concerte si spectacole ajuta la dezvoltarea artistica completa a miciilor balerini…
La Scoala de Balet Academic Svetlana , tuturor copiilor li se ofera oportunitatea de a se pregati temeinic si de a se bucura de fiecare reusita, invatand o lectie nepretuita de viata – numai cu rabdare si perseverenta apar rezultatele si succesul.

ArenaSport: Cu ce interval de varste?
Svetlana Zotina: 4-18 ani.

ArenaSport: Cum decurge o zi de antrenament?
Svetlana Zotina: Incepem cu studii de balet la bara, in centrul salii,  sarituri pe loc  sau pe diagonale, exercitii pe varfuri  apoi exersam repertoriul dansurilor clasice, dansului de caracter, dansul istoric si apoi arta actorilor.

ArenaSport: Ce iti place cel mai mult sa fii balerina sau profesoara?
Svetlana Zotina: Cand am dansat mi-a placut sa fiu balerina. Acum imi place sa pregatesc coregrafii noi pentru copii si sa fiu o buna profesoara.

ArenaSport: Care sunt cele mai mari satisfactii pe care le-ai avut in cariera de profesor?
Svetlana Zotina: Premiile I si II castigate la concursul European Romania-Open si increderea pe care cei apropiati mie mi-au acordat-o.

ArenaSport: Te simti satisfacuta si realizata in acest moment? Ce planuri de viitor ai?
Svetlana Zotina: Vreau ca acesti copii care vin la balet sa se simta bine in sala frumoasă si luminoasă special amenajata, sa nu-si piarda niciodata speranta pentru un viitor frumos si sa creada in ei insisi tot timpul si sa nu se culce pe laurii victoriei.

ArenaSport: Iti multumim pentru timpul acordat si iti dorim mult succes in continuare!